sobota, 1 czerwca 2013

rabrabra - yammy!

Ostatnio Małż mój miał ochotę na coś słodkiego. Jechałam rowerkiem przez ryneczek i zobaczyłam rabarbar :) nie jadłam go z milion lat! Postanowiłam połączyć nasz zachciołki i upiekłam muffinki :) i Uwaga, uwaga! Przepis wymyśliłam sama :D pierwszy raz :) szukałam jakiegoś przepisu, ale żaden mi nie pasował, miałam przepis na muffinki czekoladowe i po prostu go zmodyfikowałam :) Wyszły pyszne!



Oto moje pierwsze MUFFINKI OWSIANE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ :)
W papilotkach z bałwankami ;P













Chcielibyście takie zrobić?

Oto mój przepis:

PRZEPIS NA ok 23 MUFFINEK :)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżeczka sody oczyszczonej (nie jest konieczna)
  • 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru (4 gałązki)
  • 2 garści płatków owsianych drobnych
Kruszonka:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki mokre mieszamy ze sobą, i oddzielnie suche. Łączymy je razem. Do papilotek wlewamy po ok 1 łyżce masy. Do każdej muffinki wrzuciłam po 4 kawałki rabarbaru, zalałam kolejną łyżką masy i dorzuciłam po kolejne 3-4 kawałki rabarbaru na wierzch. 

KRZUSZONKA: Masło, mąkę i cukier ugniatamy ręką aż zrobią się grudki :)

Posypałam muffinki kruszonką i wstawiłam do piekarnika na 200 stopni na 20 minut :) i gotowe :)

Przypadkiem znalazłam akcję kulinarną RABARBAR do której chciałam się dołączyć z moim przepisem hihi :)





Mam nadzieje, że zachęciłam was do pieczenia :)
ściskam i smacznego :*




PODPIS

29 komentarzy:

  1. wyglądają cholernie smacznie... szkoda, że rabarbar w Danii taki drogi {nie pytaj dlaczego, bo nie wiem, ale ceny przyprawiają o zawrót głowy}...
    u mnie właśnie piecze się ciacho marchewkowe! pychota...

    ale przepis zanotuję, i kiedyś wykorzystam!

    pozdrawiam Groszku ;)
    Żanet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zobacz ile CIę wyniesie kupno np 3 gałązek? tyle zdecydowanie wystarczy :) a jak nie to możesz zamienić rabarbar z truskawkami albo jagodami i też myślę, że wyjdą :) chociaż nie znam się na pieczeniu więc nie wiem :P
      A wiesz, że ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam?
      ściskam kochana Żanetko :)

      Usuń
  2. Mmm wyglądają smakowicie!Skuszę się-dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PROSZĘ :) mam nadzieję, że wszystko napisałam ok hehe i się uda ;)

      Usuń
  3. papilotki z bałwankami są idealne na 1 czerwca :D a ciacha na pewno przepyszne. pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację hehe :)
      wyszły naprawdę mniaaaaaaaam :) ściskam

      Usuń

  4. Wygladaja mniamniusnie :-D Dzieki za podzielenie sie przepisem :-D Uwielbiam rabarbar :-)

    Pozdrawiam cieplutko :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm! z chęcią bym takich posmakowałam. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam rabarbar maczany w cukrze! To dopiero była pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar jadłam wieki temu - taki smak z dzieciństwa :) W sumie dlaczego by do niego nie wrócić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! ja też go nie jadłam na prawdę nie wiem ile lat :) a teraz mi się zachciało i nie żałuję hihi :)

      Usuń
  7. Do pełni szczęścia brakuje tylko rabarbarowego kompotu .... miam .... uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jutro zamierzam robić kompot z rabarbaru hihi :) bo mi mało jeszcze ;P

      Usuń
  8. Mmmmmm. Brzmi i wygląda pysznie. Chyab jutro trzeba podjechać na ryneczek :)
    Polecam ten przepis (do wszelkich modyfikacji- super wychodzi):
    Składniki
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    100 g masła (do roztopienia)
    1 jajko

    Masło rozpuszczam w rondelku. Do miski wrzucam wszystkie składniki. Mieszam łyżką (łatwo się miesza, muffinki mogą mieć grudki-ale raczej nie mają). Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam masę do wysokości 3/4. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę ok. 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis, chętnie skorzystam hihi :) ściskam mocno :*

      Usuń
  9. A ja nie zazdroszczę bo sama też coś zrobiłam :) U mnie był placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - a zapach który się rozniósł po domu - nareszcie lato :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmmm.... pycha... fajne jest połączenie rabarbaru i kruszonki :)
      ściskam mocno :)

      Usuń
  10. hej kochana!:) a wiesz, że ja właśnie planuję upiec taki muffinatory i z przepisem z nieba mi spadłaś?:))) super! dziękuję! wyglądają ślicznie:)))
    dobrego tygodnia i w wolnej chwili zapraszam na konkurs:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihihihi :) robiłaś? mój przepis jest bardzo prosty, nawet mnie wychodza, a ja piec nie umiem hihi :)

      Usuń
  11. Jak tu pysznie, w sam raz do kawki popludniowej!!!
    Cudowny tytul bloga, I jak jak Twoje PIEKNE Giveaway moglam przeoczyc.....
    Bede zagladac regularnie:))
    Pozdrowienia i serdecznosci
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjjj... dziękuję :* takie komentarze dodaja mi skrzydeł !!!
      ściskam mocno :)

      Usuń
  12. uwielbiam rabarbar :)
    ale ten Twój małż ma z Tobą dobrze :)
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahahahah! a on dobry dla mnie, to i ja dla niego hihi :) ściskam cieplutko :)

      Usuń
  13. urocze te bałwanki wiosną!:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihhi :) dzięki, to fakt... ja już tęsknię za zimą hihi :P

      Usuń
  14. o jaki smaczny post znalazłam :) ja muffinkowa jestem więc na bank wypróbuję bo lubię rabarbar.... i ja bym jeszzce poprosiła i przepis na takie piękne szydełkowe kubkowe podkładki :) może masz jakiś fajny schemat aby podrzucić :) ściski

    OdpowiedzUsuń

• • • Dziękuję za każdy komentarz :) ♡♡♡
Uwielbiam je wszystkie i chłonę jak gąbka wodę :) • • •

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...