Oto moje pierwsze MUFFINKI OWSIANE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ :)
W papilotkach z bałwankami ;P
Chcielibyście takie zrobić?
Oto mój przepis:
PRZEPIS NA ok 23 MUFFINEK :)
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1,25 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej (nie jest konieczna)
- 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru (4 gałązki)
- 2 garści płatków owsianych drobnych
Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki mokre mieszamy ze sobą, i oddzielnie suche. Łączymy je razem. Do papilotek wlewamy po ok 1 łyżce masy. Do każdej muffinki wrzuciłam po 4 kawałki rabarbaru, zalałam kolejną łyżką masy i dorzuciłam po kolejne 3-4 kawałki rabarbaru na wierzch.
KRZUSZONKA: Masło, mąkę i cukier ugniatamy ręką aż zrobią się grudki :)
Posypałam muffinki kruszonką i wstawiłam do piekarnika na 200 stopni na 20 minut :) i gotowe :)
Przypadkiem znalazłam akcję kulinarną RABARBAR do której chciałam się dołączyć z moim przepisem hihi :)
Mam nadzieje, że zachęciłam was do pieczenia :)
ściskam i smacznego :*
wyglądają cholernie smacznie... szkoda, że rabarbar w Danii taki drogi {nie pytaj dlaczego, bo nie wiem, ale ceny przyprawiają o zawrót głowy}...
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie piecze się ciacho marchewkowe! pychota...
ale przepis zanotuję, i kiedyś wykorzystam!
pozdrawiam Groszku ;)
Żanet
może zobacz ile CIę wyniesie kupno np 3 gałązek? tyle zdecydowanie wystarczy :) a jak nie to możesz zamienić rabarbar z truskawkami albo jagodami i też myślę, że wyjdą :) chociaż nie znam się na pieczeniu więc nie wiem :P
UsuńA wiesz, że ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam?
ściskam kochana Żanetko :)
Mmm wyglądają smakowicie!Skuszę się-dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuńPROSZĘ :) mam nadzieję, że wszystko napisałam ok hehe i się uda ;)
Usuńpapilotki z bałwankami są idealne na 1 czerwca :D a ciacha na pewno przepyszne. pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńmasz rację hehe :)
Usuńwyszły naprawdę mniaaaaaaaam :) ściskam
OdpowiedzUsuńWygladaja mniamniusnie :-D Dzieki za podzielenie sie przepisem :-D Uwielbiam rabarbar :-)
Pozdrawiam cieplutko :-D
proszę hihi :)
Usuńcałuję mocno :*
mmm! z chęcią bym takich posmakowałam. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam rabarbar maczany w cukrze! To dopiero była pychotka!
OdpowiedzUsuńyammi! też uwielbiam rabarbar :)
UsuńRabarbar jadłam wieki temu - taki smak z dzieciństwa :) W sumie dlaczego by do niego nie wrócić? :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! ja też go nie jadłam na prawdę nie wiem ile lat :) a teraz mi się zachciało i nie żałuję hihi :)
UsuńDo pełni szczęścia brakuje tylko rabarbarowego kompotu .... miam .... uwielbiam.
OdpowiedzUsuńjutro zamierzam robić kompot z rabarbaru hihi :) bo mi mało jeszcze ;P
UsuńMmmmmm. Brzmi i wygląda pysznie. Chyab jutro trzeba podjechać na ryneczek :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis (do wszelkich modyfikacji- super wychodzi):
Składniki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła (do roztopienia)
1 jajko
Masło rozpuszczam w rondelku. Do miski wrzucam wszystkie składniki. Mieszam łyżką (łatwo się miesza, muffinki mogą mieć grudki-ale raczej nie mają). Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam masę do wysokości 3/4. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
Dziękuję za przepis, chętnie skorzystam hihi :) ściskam mocno :*
UsuńOj pyszne były! :-)
OdpowiedzUsuń:) ciesze się, że smakowały :)
UsuńA ja nie zazdroszczę bo sama też coś zrobiłam :) U mnie był placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - a zapach który się rozniósł po domu - nareszcie lato :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mmmmmm.... pycha... fajne jest połączenie rabarbaru i kruszonki :)
Usuńściskam mocno :)
hej kochana!:) a wiesz, że ja właśnie planuję upiec taki muffinatory i z przepisem z nieba mi spadłaś?:))) super! dziękuję! wyglądają ślicznie:)))
OdpowiedzUsuńdobrego tygodnia i w wolnej chwili zapraszam na konkurs:) buziaki
hihihihihihi :) robiłaś? mój przepis jest bardzo prosty, nawet mnie wychodza, a ja piec nie umiem hihi :)
UsuńJak tu pysznie, w sam raz do kawki popludniowej!!!
OdpowiedzUsuńCudowny tytul bloga, I jak jak Twoje PIEKNE Giveaway moglam przeoczyc.....
Bede zagladac regularnie:))
Pozdrowienia i serdecznosci
Ania
ojjjj... dziękuję :* takie komentarze dodaja mi skrzydeł !!!
Usuńściskam mocno :)
urocze te bałwanki wiosną!:-))
OdpowiedzUsuńhihhi :) dzięki, to fakt... ja już tęsknię za zimą hihi :P
Usuńhahahahahah! a on dobry dla mnie, to i ja dla niego hihi :) ściskam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńo jaki smaczny post znalazłam :) ja muffinkowa jestem więc na bank wypróbuję bo lubię rabarbar.... i ja bym jeszzce poprosiła i przepis na takie piękne szydełkowe kubkowe podkładki :) może masz jakiś fajny schemat aby podrzucić :) ściski
OdpowiedzUsuń